F O T O J E O L O J İ

(Ders  Kitabı)

 Yayıma ilk açıldığı tarih: 08 Nisan 2016

 
Kitabın, boyutu küçültülerek alınmış kapağı. Kitap Ankara'da Ayyıldız Matbaasında basılmıştır. Kapak fotoğrafı Karapınar ilçesi (Konya) 15 km. güneyinde Mekedağ volkanının stereskopik  çiftini yansıtmaktadır. Kitabın içindeki 39. fotoğraftır.

 

 

 

Stereoskopik hava fotoğrafı çekimi. Bu websitesinde Hava Fotoğraflları ve Jeoloji dosyasına da ( Foto 7) bkz.

 

 

 

 

FOTOJEOLOJİ KİTABININ KISA HİKAYESİ: 1969 yılı Mart ayı sonunda Karadeniz Teknik Ünivversitesi Jeoloji Bölümünde göreve başladığmda Bölümün proğramında Fotojeoloji dersi yoktu, bildiğim kadarıyla  Türkiyede  diğer bölümlerde de yoktu. Bölümümüzün o zamanki başkanı rahmetli Prof. Dr. Altan Gümüş birgün odama geldiğinde hava fotoğraflarıyla  meşgul olduğümu gördü; kendisine öğrenci iken fotojeoloji dersi aldığımdan da bahsettim. İlgilendi, "Birlikte proğrama Fotojeoloji dersi başlatılmasını ve bu dersi benim vermemi konuşup kararlaştırdık. 1978 yılına kadar çeşitli yabancı kaynakları ve Harita Genel Komutanlığından "hizmete özel" damgayla aldığımız hava fotoğraflarını kullanarak dersi yürüttüm. 1978'de kitap ortaya çıktı. Kitap için seçilmiş hava fotoğraflarından önemli bir bölümü Türkiye'ye ait hava fotoğraflarıdır. 
Özellikle  bu kitabın yayımlanmasından sonra ülkemizdeki diğer  jeoloji mühendiliği bölümlerinde de fotojeoloji dersi de yaygınlık kazanmıştır.
Birkaç yıl içinde mevcudu tükenmiş olan kitabın yeni baskısını hazırlama koşulları ne yazık ki oluşmadı. 1982 yılı sonunda KTÜ'den Fırat Üniversitesine nakllettim. Orada da  hem akademik hem yönetsel çalışmalarımda hep yoğunluk yaşadım. Bu arada Uzaktan algılama konusundaki gelişmeler de  fotojeolojiye bakışa mesafa oluşturdu. Bu hususta bu websitesindeki Uzaktan Algılamının Tarihçesi ile Uydu Görüntüleri ve Jeoloji dosyalarına da bakılabilir. Ayrıca Yusuf Tatar ve Orhan Tatar imzasını taşıyan ve ikinci baskısı 2013'te yayımlanmış Jeolojide Uzaktan Algılama kitabı da sözkonusu gelişmenin vurgulandığı bir çalışmadır.
2006'da NİK İnş.Tic.Ltd.Şti tarafından yayımlanmış olan Atilla Sesören imzalı fotojeoloji kitabi da pratik teknik bilgiler içermekte, ancak öğrenmeyi uygulamalarla pekiştirecek seçilmiş hava fotoğrafı örneklerine fazla yer verilmemiştir.
Elbette bizden sonraki kuşakların her alanda olduğu gibi bu alanda da bizleri geçmeleri en büyük dileğimizdir. Gelişme ancak bu yolla gelişebilir.
Kitabın PDF dosyası haline dönüştürülmesi titiz ve uzun bir emek gerektirmiştir. Sonuçta hem metin bölümünün hem de fotoğraf örneklerinin kalitesinde dikkate değer bir gerileme olmadan dosya hazırlanmış ve bu siteye yüklenmiştir.
 
 
(Copyright): KİŞİSEL KULLANIM DIŞINDA,  KİTABIN TİCARİ AMAÇLA KULLANILMASI TELİF HAKLARI İHLALİ SAYILACAK VE BUNU YAPANLAR HAKKINDA  YARGI YOLUNA BAŞVURULACAKTIR !!!!!.
 
 
 
 
KİTABIN PDF DOSYASINA AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYI TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ:
 
FileManager/file/FOTOJEOLOJI-pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prof. Dr. Yusuf TATAR  İletişim için: bilgi@tatar5838@gmail.com