1970’Lİ YILLARIN BAŞLARINDA ORTAYA ÇIKAN, UYDU VE GÖRÜNTÜLEME TEKNOLOJİLERİNE BAĞLI OLARAK ÇOK HIZLI GELİŞME GÖSTEREN UZAKTAN ALGILAMA HAKKINDA DÜNYANIN BÜTÜN ÖNEMLİ DİLLERİNDE YAZILMIŞ SAYISIZ KİTAP VE MAKALE BULUNMAKTADIR. DİLİMİZDE YAYIMLANMIŞ KİTAP SAYISI ÇOK SINIRLI OLMAKLA BİRLİKTE UYGULAMA AĞIRLIKLI MAKALELER BULUNMAKTADIR. ANCAK ÇAĞIMIZIN EN ÖNEMLİ YENİLİKLERİNDEN OLAN BU KONUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ HAKKINDA ÖZEL TÜRKÇE YAYIN YOK GİBİDİR. AŞAĞIDAKİ MAKALENİN AMACI BU KONUDAKİ BOŞLUĞUN DOLDURULMASINA BİR KATKIDA BULUNMAKTIR.

Çalışma 2009’da, 62. Jeoloji Kurultayında  bildiri olarak sunulmuş, özeti yayımlanmış, o tarihteki özel bir engel makalesi yayına hazırlanamamıştır.  Aşağıdaki makale söz konusu bildiri verilerinin gözden geçirilmesi ve güncel bilgilerin değerlendirilip eklenmesiyle hazırlanmıştır.

 

 

Bilimsel ve uygulamalı sayısız alanda kullanılan ve büyük yararlar sağlayan uzaktan algılamanın önemini tam olarak kavramamız, konunun sadece teknik yönleri hakkında değil, tarihsel gelişimi hakkında da bilgi sahibi olmamızı gerektirmektedir

 

Bu görüntüdeki çok düşük çözünürlüklü Türkiye mozaiği nasa.worldwind 1.4'ten alınmıştır. Özel amaçlar için çözünürlüğü ve boyutları büyük uydu mozaikleri de hazırlanabilmektedir.
 
 
Bu sitedeki
"Uydu Görüntüleri ve Jeoloji"
dosyasına da bakınız.

Makalenin tamamını görmek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız !

 
 

 Yayına konulduğu tarih: Haziran 2012


Prof. Dr. Yusuf TATAR  İletişim için: bilgi@tatar5838@gmail.com