JEOLOG PUSULASI VE KULLANILIŞI
-Y. Tatar 1972, MTA Yayını No: 146
 
Kitapçıktaki GİRİŞ:
Bu kitapcık jeolog pusulasının kullanılmasında ve ölçü değerlerinin kaydedilmesinde, çoğunlukla uygulanmakta olanlara göre daha pratik bazı kuralları açıklamak amacı ve özellikle jeoloji öğrencilerine yararlı olabilmek ümidiyle hazırlanmıştır.
Bu küçük eserin yayımlanması için çok kıymetli yardım ve ilgilerini esirgemeyen M.T.A Enstitüsü Genel Direktörü Sayın Sadrettin Alpan'a ve baskı işinde emeği geçmiş diğer Enstitü ilgillilerine teşekkürü bir borç bilirim.
 
 
Bu kitapçığın kısa bir öyküsü var. Şöyle:
1972 yılı başlarında hazırladığım çalışmayı MTA Dergisinde makale olarak yayımlanması dileğiyle MTA Genel Direktörlüğüne gönderdim. Aradan birkaç ay geçmişti. Bir gün Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Müh. Bölümündeki büromda MTA’dan Bölüme transfer olan Öğrtm Görevlisi Maden Müh. Ruhi Bey’ye otururken bir görevli içeri girip Ruhi Bey’in eline bir zarf tutuşturdu. Ruhi Bey zarfı açtı, AAAA diye gülerek bana gösterdi. Zarftan çıkan işte bu kitapçıktı. MTA’nın değerli Genel Direktörü Doç. Dr. Sayın Sadrettin Alpan çalışmanın bir kitapçık halinde yayımlanarak hizmete sunulmasını daha uygun görmüş ve öyle yaptırmıştı. Bu gelişme benim için de güzel bir sürpriz olmuştu.
Arazi çalışması jeologların en önemli ve en öncelikli çalışmalarıdır. Arazide çalışan jeologların (jeoloji mühendislerinin) olmazsa olmaz iki gereci vardır: Jeolog çekici ve jeolog pusulası. Jeolog çekicinin önemi Latince kökenli uluslar arası bir sloganda  vurgulanmaktadır: Mente et Malleo (= Ruh ve Çekiç). Çekiç yerin bileşimini, pusula ise yapısal özelliklerini incelemede kullanılan birincil araçlardır. Elbette bunlara ek olarak arazinin topoğrafik haritası, jeolog defteri ve lup (küçük boyutlu büyüteç) da jeolojik harita çalışması yürüten mühendislerin diğer öncelikli gereçleridir.
Aşağıdaki bağlantıda bulacağınız 1972 baskılı JEOLOG PUSULASI VE KULLANILIŞI  kitapçığı  konuya ait temel ilkelerle temel uygulamaları özlü biçimde anlatmaktadır. O tarihten bu yana pek çok cihazda ortaya çıkan dijitalleşmeye (sayısal elektronik yapı) jeolog pusulasında da rastlıyoruz. Örneğin :
Development of a digital geological compass
Bu gelişme konunun temel ilkelerinde değişiklik yaratmamakta, daha çok uygulamayı pratikleştirmektedir.
Bağlantıdaki kitapçığın başta jeoloji öğrencileri olmak üzere, jeomorfoloji ve fiziksel coğrafya öğrencileri için de yararlı olacağını umuyorum. Kitapcığın telif hakkı MTA’ya aittir. Websitesine MTA’dan izin alınarak konulmuştur. Kişisel kullanım için veya öğrencilere ücretsiz dağıtmak için indirilip çoğaltılabilir. Ücret karşılığı satılması ise telif hakları ihlali sayılır. Prof. Dr. Yusuf Tatar, Turgutreis 20120714.
 
FileManager/file/Pusula.pdf   için tıklayınız!!!
 

 Yayına konulduğu tarih: 15.07.2012


Prof. Dr. Yusuf TATAR  İletişim için: bilgi@tatar5838@gmail.com