E-SERGI 6

 

 

 

 

 

 


6. E-SERGİME HOŞGELDİNİZ !
 
Bu sergide fotoğraf sayısını biraz geniş tuttum (101 fotoğraf). Numaralandırma sürekliliği gözetilerek bu sergideki fotoğraflar Sergi 5’ten devamla 270-370 arası etiketlendirilmiştir. Fotoğrafların büyük bölümü otobüs yolculuklarım sırasında 80-100 km hızla giden otobüs penceresinden çekilmiş,  Batı Anadolu kırsalına ait fotoğraflardır.  Bu çalışmalarda fotoğrafın kalitesinden önce Anadolu’dan doğal kırsal örnekleri sunmayı amaçladım. Bir sorunum anında yer kaydı yapmamam veya yapamamam olmuştur. Sonradan belirlemeye çalıştığımda da ya örneğin Bursa-Balıkesir arası gibi geniş sınırlı bir tanım veya doğruluğundan tam da emin olmadığım yer adları kullanmak zorunda kaldım. Eğer yaşım genç olsaydı kendi arabama atlayıp çok daha güzel, çok daha nitelikli ve  doğru yer tanımlı, “Anadolu Kırsalları” fotoğrafları çekmek ve hatta bunları kitaplaştırmak isterdim. Ülkemizi genç kuşaklara daha çok sevdirmek için faydalı olacağını düşündüğüm bir kitap. Umarım genç doğa fotoğrafçılarımızdan biri böyle güzel bir kitap hazırlar.
Sergide İstanbul’dan, Bodrum’dan, Marmaris’ten ve Bozburun’dan da bazı kareler bulunmaktadır. Kapak yaptığım ilginç Kumru Fotoğrafının hikayesi 283 nolu karenin alt yazısında kısaca ifade edilmiştir.

 

 
DOSYAYA ERİŞMEK İÇİN LÜTFEN ŞU BAĞLANTIYI TIKLAYINIZ:  FileManager/file/E-Sergi 6.pdf 

 

E-SERGİ 5: Prof. Dr. Yusuf Tatar, Yayıma konulduğu/ kaldırıldığı tarihler  05Ekim2016/---------------

 E-SERGİ 5: Prof. Dr. Yusuf Tatar, Yayıma konulduğu/ kaldırıldığı tarihler 01 Ocak 2016/05 Eylül Aralık 2016

E-SERGİ 4: Prof. Dr. Yusuf Tatar, Yayıma konulduğu/ kaldırıldığı tarihler 03 Ocak 2015/26 Aralık 2015. 

E-SERGİ 3: Prof. Dr. Yusuf Tatar, Yayıma konulduğu/ kaldırıldığı tarihler 03 Haz. 2014/20 Aralık 2014. 

 

 

 

E-Sergi 2'nin yayıma konulmasının  ardından bir yılı çok az aşan bir zaman geçmiştir. Başlangıçta düşündüğüm gibi sergi değişimini 6 ayda bir yapamadım; koşullar elvermedi maalesef.

E-Sergi 3'ün başında çok özel bir resim var; 25 Mayıs 2014 tarihinde yoldan geçerken otobüsün penceresinden çektiğim Özel Atatürk büstü. İzmir Buca Yeşildere semtinde 2006-2009 yılları arasında yürütülen bir çaba ile ortaya çıkarılmış, 40 m. yükseklikte bir büst.


Sergiye 55 yeni resim konulmuştur. Serginin amacı ve beklentileri hakkında önceki sergi sunuşlarında ifade ettiğim hususlara eklenecek yeni bir husus şimdilik bulunmamaktadır. Sanatsal fotoğrafçılık yaptığıma dair bir iddiamın asla bulunmadığını; sergiyi ziyaret eden gençler üzerinde fotoğrafçılığı da hobilerinden biri yapma hevesi uyandırabilirsem bundan mutluluk duyacağımı yinelemek isterim. Böyle bir hobi elbette sadece beğenilen resimler çekmeyi değil, bunları gelecek kuşaklara aktarılacak şekilde sistemli biçimde arşivlemeyi de içermelidir.

Websitemdeki kapasite sınırlaması nedeniyle E-Sergi 1-E-Sergi 5 dosyaları silinmiştir. Bu sergilerin bazılarının sunum yazıları aşağıda aşağıda bırakılmıştır.

 


 

E-SERGİ 2

 
Prof. Dr. Yusuf Tatar, Sitede yayıma konulduğu tarih: 12 Mayıs 2013
 
 
E-Sergi 1’in yayımlanmasının (23 Haziran 2012) üzerinden yaklaşık bir yıllık bir süre geçmiş. Umuyorum ki bu süre içinde kimi fotoğraf meraklıları, özellikle kimi gençler, sergiyi ziyaret etmiş, sunuş yazısını okumuş ve fotoğrafları incelemişlerdir.
Fotoğraf çekiminin, arşivlemenin, üzerlerinde istenilen düzeltme ve değişiklikler yapılmasının ve paylaşımının sayısal kameralar, bilgisayar teknolojisi ve internet sayesinde son derecede kolay ve ucuz hale geldiği çağımızda gençlerimizin bu işi hobilerinden biri yapmaları samimi dileğimdir. Bu sayede sadece günlük meraklı konuların fotoğraflarını değil, her türlü yararlı bilgi içeren nesnelerin fotoğraflarını çekmeleri; özellikle ileri kuşaklara aktarılabilecek iyi düzenlenmiş arşivler ve bu arada kalıcı“aile arşivleri” yapmaları olanaklı olacaktır.
Fotoğraf çekiminde deneyim ve ustalık kazandıkça gençlerin üretimleri de giderek “ fotoğraf sanatçılığı” sınıfına giren nitelikler kazanacak, kendileri de bundan mutluluk ve gurur duyacaklardır. Kimileri bundan maddi kazanç da sağlayabilirler. Yanlış anlaşılmayı önlemek için hemen belirteyim; her ne kadar üniversite öğrenciliğim sırasında (yarım asır önce) fotoğrafçılık dersi almış, sonraki yıllarda jeolojik çalışmalarım ve ailem için siyah-beyaz fotoğraf çekim ve basımını kendim yapmışsam da, hiçbir şekilde benim bir fotoğraf sanatçılığı iddiam bulunmamaktadır. Bir amatör olarak ben de deneyimlerimi artırmaya ve her fotoğraf çekiminde o fotoğrafın öncekilerden daha iyi olmasına çalışmaktayım. Meraklılar elbette ki internette bu sergilerdeki fotoğraflardan çok daha iyilerini ve çok daha profesyonellerini bulabilirler.
Bu ikinci sergi 50 adet (41-90 nolu) fotoğraf içeren karma bir sergidir. İstanbul’a ait bir gökdelen fotoğrafı dışında, bütün fotoğrafların içerikleri sevdiğim, görmekten, seyretmekten mutluluk duyduğum içeriklerdir. Her fotoğrafın altına kısa açıklamalar da kaydedilmiştir. Bu serginin yayımı ile birlikte Sergi 1 yayımdan kaldırılmış; sunum yazısı ise tutulmuştur(aşağıda).

 

  

 

 E-SERGİ 1 SUNUMU, 23 Haziran 2012

 

Üniversite öğrenciliğim yıllarında 2 yarıyıl fotoğrafçılık dersi aldım. Jeoloji mesleğinde fotoğrafçılık da gerekli olduğundan, fotoğrafçılıkla ilgim hiç kesilmedi; benim için vazgeçilmez bir uğraş, bir hobi oldu. Dijital kameraların ortaya çıkması işleri inanılmaz derecede kolaylaştırdı ve çok daha zevkli hale getirdi.

Dijital fotoğraf ve videoların çağımızda elektronik aile arşivlerinin hazırlanması için de kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir çalışmayı kendim yaptım. Elektronik ortamda belgeler, fotoğraflar ve videolar olmak üzere üç alt bölümden oluşturulacak ve saklanacak, yeni kuşaklar tarafından eklemeler ve geliştirmeler yapılabilecek  bu tür arşivler aile soyağaçlarının asırlarca izlenmesine olanak sağlayacaktır. Artık günümüzde her ailenin bir elektronik aile arşivi bulunmalıdır kanatini taşıyorum.

 

Özel arşivimde bulunan, kendi çektiğim fotoğraflardan seçtiğim örnekleri ziyaretçilerle paylaşmak istedim. Ziyaretler bazı gençlerde hobi olarak fotoğrafcılığa heves uyandırırsa bu bana mutluluk verir. Hazırladığım her bir serginin 6 ay kadar sitede kalmasını, daha sonra yerine yenisinin konmasını düşünüyorum.

 

Fotoğraf  Eski Yunanca kökenli ışıkla yazmak anlamına gelen bir kavramdır. Fotoğrafçılık 1800'lü yılların ikinci çeyreğinden itibaren keşfedilmiş ve geliştirilmiştir. Bu sitedeki, fotoğrafçılığın tarihçesi hakkında da özet bilgi içeren UZAKTAN ALGILAMA TARİHÇESİNE GENEL BİR BAKIŞ dosyasına da bakılabilir.

Fotoğraf somut varlıkların kağıt üzerinde ışıkla yapılmış kayıtlarıdır ve görsel araçlardan biridir.  Görsellerin önemi bir Çin Atasözünde "Bir resim onbin sözcüğe bedeldir" şeklinde ifade edilmektedir.  Fotoğraf hem estetik duygularımıza  hitabeden, hem yoğun bilgi içeren bir görseldir.  HER ŞEY BEYİNDE BAŞLAR (Mümin Sekman 2011, Alfa Yayınevi) kitabından alınmış aşağı satırlar da fotoğrafın önemini ortaya koymaktadır:

"Beyin üzerinde en fazla etkisi olan duyu organımız gözdür..... Sinirbilim araştırmalarına göre beynimizdeki verilerin %80'i görsel yolla alınıyor. Bu müthiş bir oran demektir.

Bir araştırmaya göre, bilgiler sözlü olarak anlatıldıktan 72 saat sonra test edildiğinde insanlar anlatılanların %10'unu hatırlayabiliyorlar.  Aynı sunuma görsel (fotoğraf veya video) eklendiğinde hatırlama oranı %65'e tırmanıyor."

 

 
 

Yayına konulduğu tarih: Haziran 2012 


Prof. Dr. Yusuf TATAR  İletişim için: bilgi@tatar5838@gmail.com